Det skal være værdigt at blive gammel. Det kræver flere medarbejdere med bedre tid til at drage omsorg for den enkelte ældre.
I Randers Kommune er der mange ældre. Ca. 25.000 borgere er over 60 år. Det svarer til, at hver fjerde borger i Randers Kommune er over 60 år.
Vi lever længere – og de fleste af os får flere raske leveår. Men desværre er der også mange, der rammes af alvorlig sygdom, fx demens, der ikke kun gør livet svært for den ældre, men også de pårørende.
For Velfærdslisten er det afgørende, at alle ældre kan få en værdig alderdom. Det er ikke mindst vigtigt i en tid, hvor de gamle familiemønstre er i opbrud, og flere ældre derfor står alene uden pårørende.
Desværre er omsorgen for vores ældre blevet udsat for massive nedskæringer. Kun medarbejdernes store flid og dygtighed har reddet området fra at bryde sammen.
Der er brug for, at vi investerer i, at vi alle kan få en værdig alderdom. Derfor vil Velfærdslisten kæmpe for:
100 FLERE MEDARBEJDERE TIL AT DRAGE OMSORG FOR VORES ÆLDRE
Medarbejderne på ældreområdet har travlt. Alt for travlt. Det oplevede vores spidskandidat, Kasper Fuhr Christensen, da han var i praktik i hjemmeplejen. I dagsplanen stod der, at de skulle hjælpe en borger med bad fra 11 til 11.20, men de skulle være det næste sted allerede kl. 11.15. I planen var der heller ikke afsat tid til kørsel.
Den eneste grund til, at ældreområdet ikke er brudt sammen, er, at medarbejderne knokler langt mere, end de får løn for. Det er ikke fair – hverken over for medarbejderne eller gamle Oda. Der er brug for flere medarbejdere og mere tid til omsorg.
ÆLDRE SKAL HAVE RET TIL RENGØRING EN GANG OM UGEN OG EN ÅRLIG HOVEDRENGØRING
De ældre, der har brug for hjælp til rengøringen, får som hovedregel kun gjort rent hver 14. dag – og de får ingen hovedrengøring. Det kan vi ikke være bekendt! De ældre har slidt og slæbt. De fortjener bedre. Derfor vil vi sikre, at alle ældre, der har brug for hjælp til rengøringen, kan få gjort rent mindst en gang om ugen og får ret til en årlig hovedrengøring.
Det skal være op til den enkelte ældre at bestemme, om tiden skal bruges på rengøring eller noget andet, fx en gåtur.
TRYGHED FOR BORGERE OG MEDARBEJDERE – OMSORG FOR ÆLDRE ER IKKE EN KØBMANDSFORRETNING ELLER EN OPGAVE FOR FRIVILLIGE
At drage omsorg for vores ældre er en samfundsopgave – ikke en købmandsforretning. Derfor skal private profitjægere ikke have lov til at lave købmandsforretning på omsorgen for vores ældre. Det er gang på gang blevet afsløret, hvordan private leverandører har snydt ældre og behandlet medarbejderne dårligt. Samtidig har de mange konkurser skabt utryghed for medarbejdere og ældre. Omsorgen for vores ældre er for vigtig og sårbar til at overlade den til private købmænd.
Velfærdslisten værdsætter frivillige – men de må aldrig erstatte almindelige medarbejdere. På grund af de mange nedskæringer har vi set, at opgaver, der før blev udført af medarbejderne, nu udføres af frivillige. Det skaber utryghed for de ældre. Det skal stoppes! I stedet er der brug for flere medarbejdere til at drage omsorg for de ældre.
Det er uddannet personale, der skal drage omsorg for vores ældre.
MINDRE KONTROL OG MINUTTYRANI – MERE TILLID TIL MEDARBEJDERNE OG TID TIL DEN ÆLDRE
Randers Kommune er præget af et mistillidsregime. Det har ført til, at medarbejderne spilder en masse tid på overflødig dokumentation frem for at være sammen med de borgere, der har brug for hjælp. I tæt samarbejde med medarbejderne vil Velfærdslisten afskaffe overflødig kontrol og i stedet give medarbejderne tid til at være sammen med de ældre.
FOKUS PÅ ENSOMME ÆLDRE
Da den såkaldte værdighedsmilliard skulle udmøntes, sikrede Velfærdslisten, at der kom penge til flere aktivitetsmedarbejdere, der blandt andet fik til opgave at gøre en indsats for kommunens ensomme ældre. Og det har virket! Men der er brug for flere medarbejdere, hvis vi skal sikre, at alle ensomme ældre får hjælp og støtte, de har brug for.
SAMME HJEMMEHJÆLPER
Mange ældre, der får hjælp i eget hjem, oplever, at det er vidt forskellige hjemmehjælpere, der kommer. Det kan skabe forvirring og utryghed. Velfærdslisten vil sikre, at den ældre så vidt muligt får besøg af de samme hjemmehjælpere.
FORTSAT FOKUS PÅ DEMENS
Flere og flere rammes af demens, der gør livet svært for både den ældre og de pårørende. Det er vigtigt, at vi bliver endnu bedre til at hjælpe borgere med demens og deres pårørende. Randers Kommune skal føre de gode tiltag i Demenshandlingsplanen ud i livet. Randers Kommune skal være en demensvenlig kommune, og alle plejeboliger skal demensindrettes og demenssikres.
REEL VALGFRIHED
For Velfærdslisten handler valgfrihed ikke om et valg mellem kommunen og en privat, men om reelle valgmuligheder og reel indflydelse på egen hverdag. Det handler om retten til selv at vælge, hvor og hvordan man vil bo, hvornår man står op om morgenen, og om hjemmehjælperen skal bruge sin tid på at gøre rent eller at gå en tur med den ældre. Bare fordi man bliver ældre, skal man ikke miste retten til selv at bestemme.
Det er den ældre selv, der er eksperten i eget liv. Derfor skal hun i størst mulig omfang have ret til selv at bestemme.
GOD OG SUND MAD
Medarbejderne på Madservice Kronjylland gør en kanonindsats. De laver inden for de rammer, byrådet har fastsat, den bedst mulige mad. Derfor er det ærgerligt og uforståeligt, at 30 ud af byrådets 31 medlemmer stemte imod Velfærdslistens forslag om, at byrødderne skulle spise mad fra Madservice Kronjylland, når de får serveret mad på byrådsmøderne.
Velfærdslisten mener, det er vigtigt, at der laves mad på alle plejehjem. Mange ældre er underernærede, og for at skærpe appetitten er det vigtigt, at der dufter af mad. Maden på plejehjem bør følge årstiderne, have smag samt være ernæringsrigtig og af god kvalitet.
Det er vigtigt, at beboerne inddrages i menuplanlægningen og deltager i madlavningen. Medarbejderne skal have tid til at spise med, så de kan inspirere beboerne til at spise mere og bidrage til at skabe en hyggelig stemning.
Maden bør i størst mulig omfang være økologisk.
TI VÆRDIGHEDSKRAV
I forlængelse af et projekt, som FOA og Dansk Sygeplejeråd (DSR) satte i værk for en del år siden, og som bl.a. er beskrevet i rapporten “For meget forlangt?” fra 2001, opstillede FOA og DSR ti rettigheder for ældre borgere:
- Ældre mennesker skal have ret til at spise den mad, de kan lide
- Ældre mennesker skal have ret til at føle sig velklædte og soignerede
- Ældre mennesker skal have ret til at bestemme egne tider og rutiner
- Ældre mennesker skal have ret til at komme ud, når de har lyst
- Ældre mennesker skal have ret til at træffe andre mennesker,
- Ældre mennesker skal have ret til at købe tøj og ting efter egen smag,
- Ældre mennesker skal have ret til at komme i deres sædvanlige dagligvarebutik
- Ældre mennesker skal have ret til at udvikles hele livet igennem
- Ældre mennesker skal have ret til at holde deres minder levende
- Ældre mennesker skal have ret til at vælge, hvordan de vil bo
Velfærdslisten mener, at disse ti rettigheder bør ligge til grund for Randers Kommunes indsats for ældre.
MEDARBEJDERNE SKAL HAVE RET TIL FULDTID
De mennesker, der tager sig af vores ældre, får en urimeligt lav løn. Mange stillinger på ældreområdet er deltidsstillinger. Det kan gøre det svært for mange familier at få tingene til at hænge sammen. Derfor vil Velfærdslisten give medarbejderne ret til fuldtid, hvis de vil.
FREMTIDSSIKRING AF AKTIVITETERNE I VENNEPUNKTET
Vennepunktet gør en stor indsats for at tilbyde en masse aktiviteter – især til ældre. Vennepunktet har ondt i økonomien. Velfærdslisten vil med et årligt tilskud på 200.000 kr. sikre, at de ældre, der nyder godt af Vennepunktets aktiviteter, kan fortsætte med det.
VELFÆRDSTEKNOLOGI SKAL BRUGES MED RESPEKT OG OMSORG FOR DE ÆLDRE
Det er godt, når velfærdsteknologi giver tryghed og kvalitet for de ældre og medarbejderne. Men teknologien må aldrig erstatte varme hænder og kendte ansigter, bare fordi der skal spares. Velfærdsteknologi skal bruges med respekt for de ældres selvbestemmelse. Ældre skal ikke selv betale for velfærdsteknologi som fx robotstøvsugere. Den medarbejdertid, teknologien frigør, skal bruges til mere samvær og aktiviteter med den ældre.
BEDRE REHABILITERING OG GENOPTRÆNING
Når den ældre skal på benene igen efter sygdom, er hurtig og god rehabilitering afgørende. Derfor vil Velfærdslisten sikre, at der ikke er ventetid på genoptræning.
Ældre borgere skal støttes i selv at tilrettelægge deres liv. Indsatsen skal derfor altid bygge på frivillighed og den enkelte ældres ønsker. Ingen ældre må trues med at miste retten til hjælp. Derfor vil Velfærdslisten ændre kommunens kvalitetsstandard, så det sikres, at ældre ikke kan miste retten til hjælp, fordi de siger nej til et rehabiliteringstilbud.
BLEER ER SIDSTE UDVEJ OG MÅ ALDRIG BLIVE EN ERSTATNING FOR PERSONLIG PLEJE
Bleer må aldrig blive en erstatning for personlig pleje, som det er sket i nogle kommuner. Randers Kommune skal fortsætte med at hjælpe ældre med kontinensproblemer, så flere kan smide bleen.
PLEJEHJEMMENE SKAL ÅBNES MOD LOKALSAMFUNDET
Velfærdslisten var med til at sikre, at der skulle være vuggestue og børnehave ved siden af Fremtidens Plejehjem. Vi mener nemlig, det er vigtigt, at vores plejehjem åbnes op mod lokalsamfundet, fx i form af fællesaktiviteter for beboerne og borgerne fra lokalområdet.
DØENDE MÅ IKKE UØNSKET VÆRE ALENE UNDER LIVETS AFSLUTNING
Ingen fortjener at dø alene. Derfor er det vigtigt, at Randers Kommune sikrer, at døende, der ellers ville være alene, får tilbud om støtte og samvær under livets afslutning.
ALLE ÆLDRE SKAL HAVE MULIGHED FOR AT KOMME UD
Det er vigtigt, at de ældre, der har brug for det, kan få støtte til at forlade egen bolig i hverdagen, fx til gåture, indkøb eller besøg.
ALLE ÆLDRE SKAL HAVE MULIGHED FOR AT VÆRE VELSOIGNEREDE OG KLÆDT, SOM DE ØNSKER
Det er vigtigt for den ældres værdighed, at han kan få støtte til at skifte tøj, hvis han har spildt, eller få hjælp til at soignere sig, når han har behov for det.
LEDERE OG MELLEMLEDERE SKAL VÆRE NEMME AT FÅ FAT PÅ
Ledere og mellemledere skal være tilgængelige i dagligdagen, så det er nemt for beboere, medarbejdere og pårørende at komme i kontakt med dem.
TÆT SAMARBEJDE MED DE PÅRØRENDE
Det er vigtigt, at der løbende er et tæt samarbejde med de pårørende.
ALLE PLEJEHJEM SKAL HAVE EGEN LÆGE
Velfærdslisten vil sikre, at alle plejehjem har en fast plejehjemslæge, der rådgiver medarbejderne og skaber kontinuitet og kvalitet i plejen. Den enkelte ældre skal selv vælge, hvilken læge hun vil bruge.
GODE BOLIGER
Det skal være den ældre selv, der bestemmer, om hun skal bo i eget hjem eller ej. Det er vigtigt, at der er nok plejeboliger, og at alle plejeboliger demensindrettes og demenssikres. Plejeboligerne skal være tidssvarende, sikre gode arbejdsforhold for medarbejderne og være til at betale for den almindelige folkepensionist.
FLERE PROFILPLEJEHJEM
Velfærdslisten vil arbejde for, at Randers Kommune laver flere profilplejehjem som fx Fremtidens Plejehjem. Det er der især brug for på demensområdet.
NYE BOLIGFORMER
Samfundet udvikler sig, og fx familiemønstre ændrer sig. Derfor skal Randers Kommune undersøge behovet for nye boligformer, fx oldekoller og boliger, hvor familier bor sammen på tværs af generationer.
SAMME HJÆLP I HELE KOMMUNEN
Det er en del af den ældre borgers ret til selv at bestemme, at han kan vælge, hvor i kommunen han gerne vil bo – også selv om han får brug for hjælp fra kommunen. Velfærdslisten vil sikre, at borgerne får den samme hjælp, uanset hvor i kommunen de bor, og at der også er plejehjem og plejeboliger uden for kommunens største byer.