Velfærdslisten

Velfærdslisten er en tværpolitisk liste, der er åben for alle, der kan slutte op om målet: En stærkere velfærd.

  • Forside
  • Hvem er Velfærdslisten?
  • Politik
    • Nyheder
  • Deltag
  • Kontakt
  • Privatlivspolitik

Tid til de varme hænder

13. oktober 2022 af Martin Jensen

Tid til de varme hænder – fælles budgetforslag Velfærdslisten, Beboerlisten og Enhedslisten

”Tid til de varme hænder”. Det er titlen på det budgetforslag, Velfærdslisten, Enhedslisten og Beboerlisten har fremlagt for kommunen. Desværre var det et helt andet budget, der blev indgået mellem Socialdemokratiet og de borgerlige partier. Det budgetforlig kunne passende bære titlen ”Tid til endnu en omgang nedskæringer”. For det er endnu en gang, hvad borgerne i Randers Kommune skal udsættes for, nemlig nedskæringer på kernevelfærden. Socialdemokratiet og co. vil skabe en fortælling om, at det ikke kan være anderledes. Det er et ufravigeligt grundvilkår, at vi skal skære ned på den menneskelige omsorg. Sådan hører vi det gang på gang.
Men sådan behøver det slet ikke at være. Det viser Velfærdslisten, Enhedslisten og Beboerlisten med budgetforslaget ”Tid til de varme hænder”. Her fremlægges et konkret, gennemregnet og balanceret budget, der fjerner alle nedskæringer på kernevelfærden. Det kan altså lade sig gøre ikke at spare, det handler om politisk vilje og politiske prioriteringer. Det er derfor ekstra sørgeligt, at Socialdemokratiet og co. bilder befolkningen noget andet ind. De tør åbenbart ikke at sige lige ud, at de ikke ønsker at prioritere områderne.
Helt konkret indebærer vores alternative forslag, at der ikke skæres ned på kernevelfærden, der tværtimod vil blive styrket med mere end 1,5 mia. kroner. Det vil blandt andet betyde en styrkelse af skoleområdet, hvor det sikres, at der højst skal sidde 22 børn i klassen, og Specialskolen skånes helt for besparelser. Ældre- og omsorgsområdet får ressourcer nok til at ansætte 200 nye medarbejdere, og demensområdet får en ekstrabevilling. Samtidig bliver der heller ikke pillet ved den politiske aftale om minimumsnormeringer, som Socialdemokratiet og co. blæser på. Det er vigtigt, at vi sikrer den bedste omsorg til vores børn. For børnenes og for samfundets skyld.
Om hvordan det skal finansieres udtaler Pernille Heibøll Sørensens fra Velfærdslisten:
”I stedet for et stigende brug af enorme summer på flere og flere chefer og konsulenter, vil vi i Velfærdslisten halvere udgiften til eksterne konsulenter, nedlægge to direktørstillinger samt halvere antallet af kommunale mellemchefer. Det vil samlet frigøre ca. 108 millioner kroner til den nære velfærd. ”
”En af årsagerne til endnu et nedskæringsbudget fra Torben Hansen er, at man sparer en hel masse penge op til store prestigeprojekter. Projektet »Byen til Vandet« og klimabroen suger penge væk fra velfærden. Ved at stoppe opsparinger til disse projekter, kan der tilføres 216 millioner kroner til velfærden. Se det er en fornuftig prioritering! ” udtaler Frida Valbjørn Christensen fra Enhedslisten.
”På trods af tvivlsom effekt bruges der mange millioner kroner på erhvervsstøtte i Randers Kommune. Derfor trænger erhvervsområdet til at spænde livremmen ind. Samlet vil det indbringe 15,5 millioner kroner, der i stedet bruges på at gøre livet bedre for børn, ældre og andre, der har brug for kommunens hjælp. ” Udtaler Bjarne Overmark fra Beboerlisten.

Læs hele budgetforslaget her https://randers.enhedslisten.dk/wp-content/uploads/sites/9/2022/10/2022-10_budgetforslag-BL-VL-EL.pdf?fbclid=IwAR02mXMJmMvpD_Hl0N1yYffDh-WdefU4eeVKXcMn2nDvXoJH9XIr-WQCgyc

Tid til de varme hænder – fælles budgetforslag Velfærdslisten, Beboerlisten og Enhedslisten

11. oktober 2022 af Martin Jensen

Budgettekst-2023-BL-Vl-EL-1Download

Velfærdslisten er glad for skattelybekæmpelse

29. november 2019 af Kasper Fuhr

Velfærdslisten værdsætter, at borgmester Torben Hansen (S) på baggrund af et forslag stillet af Beboerlisten og Velfærdslisten i dag skriver under på et charter, der skal bekæmpe brug af skattely

I dag kl. 11 skriver Randers Kommunes borgmester, Torben Hansen (S), under på Oxfam-Ibis’ charter for skattelyfri kommune. Det sker på baggrund af et forslag stillet af Beboerlisten og Velfærdslisten, der fremsatte forslaget på baggrund af en udtalelse afgivet af LO-Randers’ repræsentantskabsmøde. 

Det glæder Velfærdslistens medlem af Randers Byråd, Kasper Fuhr Christensen, der er forhindret i at deltage i den underskriftsseance, der i dag finder sted på Det Gl. Rådhus. 

Kasper Fuhr Christensen udtaler: 

»Der skal lyde en stor tak til hele byrådet, der bakkede forslaget op. Det er vi glade for. Det er vigtigt, at Randers Kommune gør alt, hvad vi kan, for at forhindre, at kommunale skattekroner havner i skattely.«

»Skattely underminerer velfærden og skaber unfair konkurrence. Samtidig lægger skattely et pres på skattesatser globalt, der skaber et kapløb mod bunden. Skatteundvigelse er et stort problem i rige såvel som fattige lande og kun en fælles indsats kan sætte en stopper for skattely.«

»De virksomheder, der benytter skattely til at reducere deres skattebetaling, bør ikke nyde godt af vores fælles skattekroner. Det offentlige, der er finansieret af skattebetalinger, har et særligt ansvar for at sikre, at pengene bliver brugt ansvarligt.«

Yderligere info

Kasper Fuhr Christensen, 30342692, kfc@randers.dk

LÆS MERE

Byrådets behandling af sagen på et møde den 20. maj 2019

https://dagsordener.randers.dk/vis/#eb8aa1e5-927b-4dd1-a8c5-a1cabe72e63c&punktid=945acf37-115c-444e-8f26-78442a5a2d84

Byrådets behandling af sagen på et møde den 7. oktober 2019

https://dagsordener.randers.dk/vis/#4fcdb8de-5ce7-424f-aed0-636807a180be&punktid=c6b59a66-c7d9-4bd0-8cd0-7f4e222e7e5b

Hvordan kan der være råd til nye chefer og konsulenter, mens der skæres ned på børn og skoler?

27. november 2019 af Kasper Fuhr

Sammen med Beboerlisten har Velfærdslisten sendt følgende spørgsmål til borgmesteren til besvarelse på Randers Byråds møde den 9. december 2019:

Til borgmester Torben Hansen (med kopi til Randers Byråd, direktionen, m.fl.) 

Under henvisning til lov om kommunernes styrelse § 11, stk. 1, 1. pkt., anmoder undertegnede på vegne af Beboerlisten og Velfærdslisten borgmesteren om at sætte nedenstående spørgsmål og forslag på dagsordenen for Randers Byråds møde mandag den 9. december 2019:

Indledningsvis bedes det oplyst, om budgetforligspartierne blev oplyst om, at der ville blive oprettet en ny niveau 2-chefstilling i Børn og Skole? 

Budgetforligspartierne (Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative) har netop gennemført store nedskæringer på specialundervisning, folkeskolen og daginstitutioner, og der blev ikke afsat anlægsmidler til renovering af skoletoiletterne. Samtidig ser det ud til, at udgifterne til chefer og konsulenter i børn- og skoleforvaltningen og disses fysiske faciliteter eksploderer.

Få dage efter budgetforligets indgåelse opslog direktøren for Børn og Skole en ny niveau 2-chefstilling. 

Gennemsnitslønnen for en niveau 2-chef er 965.000 kr. årligt inkl. pension.

 Det kan derfor undre, at direktøren tilsyneladende er i stand til at finde betydelige beløb til nye chefer og konsulenter, men ikke er i stand til at finde flere penge til specialskolerne, der udsættes for store nedskæringer i budgettet. 

Der anmodes derfor om en redegørelse for finansieringen af nedenstående nye aktiviteter, der ikke har været klart beskrevet i det udleverede budgetmateriale eller på anden vis har været til politisk behandling: 

1) Ny niveau 2 chef med stillingbetegnelsen strategisk afdelingschef for analyse og økonomi i Børn og Skole

2) Ny økonomiassistent

3) Ombygning af børn- og skolesekretariatets lokaler på Laksetorvet til åben plan, således de kan rumme de mange nye medarbejdere, der gennem de senere år er kommet til

4) Flytning af Ungdomsskolen fra Laksetorvet

5) Flytning af Læringscenter Randers fra Slyngborggade til Laksetorvet og opsplitning af dette

6) Ombygning af nedlagt skoletandklinik til læringscentrets udlånssamling.

 Set i lyset af de store nedskæringer der påføres børn- og skoleområdet, herunder især specialskolerne, er Beboerlisten og Velfærdslisten uforstående over for, hvordan ovenstående kan finansieres.

I den forbindelse bedes følgende spørgsmål besvaret: 

1. Hvilke tillægsbevillinger er givet? 

2. Hvilke anlægsmidler er reserveret? 

3. Hvordan har medarbejderne været inddraget i forandringerne, og hvilken konkret behandling i de respektive lokale MED-udvalg, sektorudvalg og hovedmed-udvalg er der sket? 

4. Vedrørende ny niveau 2-chef anmodes om en redegørelse for, om dette alene kan besluttes af direktøren, eller dette kræver en godkendelse af direktionen, byrådet eller økonomiudvalget? 

5. Er oprettelsen af niveau 2-chefstillingen godkendt af direktionen? 

6. Budgetforliget betød store nedskæringer på både Ungdomsskolen og Læringscenter Randers. Er pågældende institutioner oven i disse nedskæringer pålagt selv at finansiere nødvendige ombygninger og flytteudgifter eller finansieres disse af centrale konti?

7. Hvad er planerne med kommunens ejendom i Slyngborggade? Skal Any-Klubben flyttes? Skal ejendommen bruges til andre kommunale formål? Skal ejendommen sælges? Hvad er planen og tidshorisonten?

Henset til de efterhånden mange verserende sager under direktørens område skal Beboerlisten og Velfærdslisten opfordre kommunaldirektøren og borgmesteren til at overveje timingen af ovenstående store forandringer. Måske bør forandringerne afvente den netop igangsatte APV-måling, der afdækker kvaliteten af arbejdsmiljøet under direktøren, og sættes i bero, indtil der er fremlagt en fuldstændig og detaljeret redegørelse for sekretariatets og direktørens økonomiske dispositioner. 

Forslag
Under henvisning til ovenstående foreslås det, 

1) at den opslåede niveau 2-chefstilling ikke oprettes, og

2) at specialskolerne tilføres 1 million kroner om året, idet de penge, der skulle have været anvendt på den opslåede niveau 2-chefstilling i stedet bruges på specialskolerne.

Bemærkninger
Det bemærkes, at de i ovenstående rejste spørgsmål bedes besvaret skriftligt og enkeltvist. 

Randers Kommune straffer sårbare borgere for at deltage i demokratiet

26. november 2019 af Kasper Fuhr

Byrådsmedlem Kasper Fuhr Christensen har på vegne af Velfærdslisten sendt følgende spørgsmål til formanden for beskæftigelsesudvalget:

Til beskæftigelsesudvalgsformanden (med kopi til byrådet, direktionen, pressen, m.fl.)

På vegne af Velfærdslisten anmoder undertegnede hermed formanden for beskæftigelsesudvalget om at sætte følgende på dagsordenen for udvalgets møde tirsdag den 10. december 2019.

Ulovlig straf til sårbare borgere for at deltage i demokratiet

Velfærdslisten har erfaret, at Randers Kommune i strid med loven har foretaget fradrag i hjælpen til en borger i et ressourceforløb, fordi han var valgtilforordnet i forbindelse med europarlamentsvalget og derfor modtog vederlag herfor. I den forbindelse blev han endvidere truet med en politianmeldelse for socialt bedrageri. 

Borgeren blev således straffet for at støtte op om vores demokrati.

Velfærdslisten finder det fuldstændig uacceptabelt, at sårbare borgere straffes og trues med politianmeldelse, fordi de deltager i demokratiet.

Det følger af lov om aktivsocialpolitik § 33, stk. 1, nr. 3, at der ikke skal foretages fradrag i hjælpen for vederlag som tilforordnet ved valg. Afgørelsen om tilbagebetaling må derfor ophæves som ugyldig. Afgørelsen må i øvrigt anses for en nullitet, idet den er åbenbart ulovlig.

Sagen giver imidlertid anledning til en nærmere undersøgelse af, om fejlen er enkeltstående.

Med henblik på at sikre syge, nedslidte og andre udsattes rettigheder stiller Velfærdslisten derfor følgende spørgsmål til udvalgsformanden:

1. Hvor mange borgere er blevet udsat for en ulovlig afgørelse om fradrag i hjælpen for vederlag som valgtilforordnet i forbindelse med et eller flere valg afviklet i 2019?

2. Hvor mange af de borgere, der er blevet udsat for en ulovlig afgørelse om fradrag i hjælpen, er samtidig blevet truet med politianmeldelse for socialt bedrageri?

3. Hvor mange af disse borgere blev i den forbindelse anmeldt for socialt bedrageri?

4. Hvor mange borgere er blevet udsat for en ulovlig afgørelse om fradrag i hjælpen for vederlag som valgtilforordnet i forbindelse med et eller flere valg afviklet i perioden fra 1. januar 2010 til og med dags dato?

5. Hvor mange af disse borgere er i den forbindelse blevet truet med politianmeldelse?

6. Hvor mange af disse borgere er i den forbindelse blevet anmeldt til politiet?

7. Agter forvaltningen at genoptage behandlingen af de sager, hvori der er truffet en eller flere ulovlige afgørelser om fradrag i hjælpen for vederlag som valgtilforordnet?

8. Har forvaltningen tænkt sig at undskylde over for de borgere, der er blevet udsat for en ulovlig afgørelse om fradrag i hjælpen for vederlag som valgtilforordnet?

9. Agter forvaltningen at give en undskyldning til de borgere, der er blevet truet med politianmeldelse på grund af, at de har støttet op om og deltaget i vores demokrati ved at være valgtilforordnede?

10. Finder udvalgsformanden, at det er i orden, at syge, nedslidte og andre, der modtager hjælp efter lov om aktiv socialpolitik, udsættes for ulovlige fradrag i hjælpen og trusler om politianmeldelse, fordi de deltager i og støtter op om demokratiet ved at være valgtilforordnede?

11. Hvad har udvalgsformanden i sinde at gøre for at sikre, at syge, nedslidte og andre, der modtager forsørgelseshjælp efter lov om aktiv socialpolitik, ikke udsættes for ulovlige ydelsesreduktioner og trusler om politianmeldelse, fordi de støtter op om vores demokrati ved at være valgtilforordnede?

12. Finder udvalgsformanden, at sagen giver anledning til kritik?

Spørgsmålene bedes besvaret skriftligt og enkeltvist.

Brandsikkerheden sejler i Randers Kommune

25. november 2019 af Kasper Fuhr

Byrådsmedlem Kasper Fuhr Christensen har på vegne af Velfærdslisten stillet følgende spørgsmål til borgmesteren:

Til borgmesteren (med kopi til byrådet, direktionen, pressen, m.fl.)

På vegne af Velfærdslisten skal jeg i henhold til kommunestyrelseslovens § 11 anmode om, at følgende optages på dagsordenen for Randers Byråds førstkommende møde: 

Under henvisning til BY 19/522 bedes forvaltningen gøre nærmere rede for, hvordan det kunne ske, at brandmyndigheden godkendte en række plejehjems- og bostedsbyggerier, der nu har vist sig ikke at have levet op til de på det tidspunkt gældende brandsikkerhedskrav. Samtidig lader det til, at brandmyndigheden ikke kan anvise, hvordan forholdene kan lovliggøres, hvilket medfører, at der bruges en masse kommunale skattekroner på dyre eksterne konsulenter. 

Konsekvensen heraf bliver store ekstraregninger til kommunekassen og beboerne på Beboerne på Rosenvænget, Aldershvile, Dronningborg, Randers Kloster, Kollektivhuset og Bredgade i Langå, der formentlig vil blive påført betydelige lejestigninger. 

På den baggrund bedes følgende spørgsmål besvaret: 

  1. Hvad var årsagen til, at en række plejehjems- og bostedsbyggerier blev godkendt, selv om disse ikke levede op til de på det tidspunkt gældende brandsikkerhedskrav? 
  2. Var årsagen til de fejlagtige godkendelser, at brandmyndigheden manglende den fornødne sagkundskab? 
  3. Hvad er årsagen til, at brandmyndigheden ikke kan anvise, hvordan de mangelfulde forhold kan lovliggøres? 
  4. Er årsagen til, at brandmyndigheden ikke kan anvise, hvordan forholdene kan lovliggøres, at brandmyndigheden mangler den fornødne sagkundskab? 
  5. Beboerne på Rosenvænget, Aldershvile, Dronningborg, Randers Kloster, Kollektivhuset og formentlig Bredgade i Langå påføres som følge af brandmyndighedens fejl og mangler væsentlige huslejestigninger. Det bedes derfor oplyst, om boligafdelingerne med henblik på at nedbringe lejestigningerne mest muligt kan kræve erstatning af brandmyndigheden? 
  6. Hvilke udgifter til eksterne konsulenter har kommunen indtil videre afholdt i forbindelse med denne sag? 
  7. Hvilke udgifter til eksterne konsulenter forventer kommunen at afholde i fremtiden i forbindelse med denne sag? 

Spørgsmålene bedes besvaret skriftligt og enkeltvist. 

Det understreges, at der ikke ved affattelsen af spørgsmålene ovenfor er taget stilling til spørgsmålet om sagkundskab, men Velfærdslisten finder, at sagen gør det nødvendigt at rejse spørgsmålet. 

Budgetforslag: Et mere retfærdigt Randers

4. november 2019 af Kasper Fuhr

FÆLLES BUDGETFORSLAG FRA ENHEDSLISTEN, BEBOERLISTEN OG VELFÆRDSLISTEN ET MERE RETFÆRDIGT RANDERS


Enhedslisten, Beboerlisten og Velfærdslisten fremsætter et fælles forslag til Randers Kommunes budget for 2020-23. 


Se forslaget her


Kort fortalt indebærer forslaget, at der ikke skæres ned på kernevelfærden, der i stedet styrkes med 836 millioner kroner over de næste fire år. 


For de enkelte områder betyder det:


BØRNEOMRÅDET styrkes med 187 millioner kroner. Der indføres blandt andet minimumsnormeringer i børnehaver og vuggestuer. Det betyder, at der højst vil være tre børn pr. pædagogisk medarbejder i vuggestuen og højst 6 børn pr. medarbejder i børnehaven. Tilskuddet til børnenes frokostordning bevares. Børns retssikkerhed styrkes med et lokalt børneråd og en lokal børneombudsmand.


FOLKESKOLEN styrkes med 126 millioner kroner. Det sikres blandt andet, at der højst skal sidde 24 elever i klassen, så der bliver bedre tid til det enkelte barn. Herudover indføres morgenmadsordning for de ældste elever, specialskolerne skånes for nedskæringer og forringelser, og 7.-9. klassetrin genindføres på Havndal Skole. 


ÆLDRE OG OMSORG styrkes med 355 millioner kroner, så der blandt andet bliver råd til mange flere medarbejdere, når der kommer mange flere ældre. Alle nedskæringer fjernes. Der lukkes ingen plejehjem. Der åbnes et nyt plejehjem i Dronningborg – og et nyt plejehjem et andet sted i kommunen. Ældre og andre med behov for hjælp til rengøringen får ret til at få gjort rent mindst én gang om ugen og en årlig hovedrengøring.


UDSATTE BØRN OG UNGE styrkes med 36 millioner kroner, så der blandt andet bliver råd til flere rådgivere, og at børnenes rettigheder styrkes med et lokalt børneråd og en lokal børneombudsmand.


SYGE OG ARBEJDSLØSE styrkes med 40 millioner kroner, så der blandt andet bliver råd til hurtigere afklaring af syge, mennesker med handicap og andre med nedsat arbejdsevne, så vi undgår uværdige ressourceforløb og parkerering af folk på kontanthjælp. Der bliver også råd til flere fleksjob og førtidspensioner og øget brug af revalidering. Det sikres, at alle får ret til én indgang til hjælp fra kommunen i form af én koordinerende sagsbehandler, der kan handle på tværs af kommunens forskellige områder (sundhed, ældre, social, arbejdsmarked og familie)


SOCIALOMRÅDET styrkes med 69 millioner kroner. Der gennemføres blandt andet reelle sociale investeringer. Der sættes en stopper for den diskriminerende tvangspensionering af mennesker med handicap i beskyttet beskæftigelse. SAM-foreningen reddes. Der etableres et kraftcenter for autisme. Det sikres, at alle får ret til én indgang til hjælp fra kommunen i form af én koordinerende sagsbehandler, der kan handle på tværs af kommunens forskellige områder (sundhed, ældre, social, arbejdsmarked og familie)


SUNDHED styrkes med 23 millioner kroner. Der sikres blandt andet hjælp til overvægtige børn, gratis psykologhjælp til unge og mennesker med lav indkomst og bedre tandpleje for ældre og udsatte.


BUSSER OG DET GRØNNE OMRÅDE styrkes. Planlagte nedskæringer på busserne fjernes. Der iværksættes flere indsatser imod dårlige og usunde boligforhold. Mulighederne for forsøg med gratis busser undersøges. Randers Kommune skal være CO2-neutral og selvforsynende med grøn energi i 2030. Flere gode, billiger boliger.


På området for KULTUR OG FRITID styrkes den folkelige kultur og græsrodskulturen. Breddeidrætten styrkes. Svømmehallernes åbningstid udvides. Der bygges en ny hal i Dronningborg. Kulturhuset renoveres. Café von Hattens fremtid forsøges sikret ved, at Fonden for Bevarelse af Gamle Bygninger får et rente- og afdragsfrit lån til at købe von Hatten-hus. 


DEMOKRATIET styrkes. Der skal holdes lokale folkeafstemninger om særligt vigtige spørgsmål. Der sættes en stopper for udemokratiske udliciteringer og privatiseringer. Mulighederne for at kommunalisere og derved demokratisere energiforsyningen skal undersøges. 


– HVORDAN FINDES PENGENE? 


Skatterabatter til ejere erhvervsejendomme rulles tilbage, og dækningsafgiften sættes op
Siden 2011 har ejere af erhvervsejendomme, der ofte hører til blandt de allerrigeste, fået mere end 50 millioner kroner i rabat på skatten af Randers Byråd. Det er uretfærdigt og socialt skævt. Skatten på erhvervsejendomme – den såkaldte dækningsafgift – sættes derfor op til 10 promille. Over de næste fire år sikrer det 125 millioner kroner, der bruges på at styrke kernevelfærden. 


Grundskylden sættes op med et promille-point
Grundskylden er en af de kommunale skatter, der rammer mest retfærdigt. Grundskylden betales alene på grundlag af grundværdien – og altså ikke af selve bygningens værdi). Forslaget medfører en skattestigning på 41,67 kr. om måneden for en familie, der ejer et hus med en grundværdi på 500.000 kr., mens en husejer, hvis grund er 1.000.000 kr. (hvilket er en høj grundværdi i Randers Kommune), får en månedlig skattestigning på 83,33 kr. Grundskylden i Randers Kommune er lav sammenlignet med flere af vores nabokommuner. Over de næste fire år indbringer skattestigningen 24 millioner kroner, der bruges på at styrke kernevelfærden. 


Indkomstskatten holdes i ro
Da den kommunale indkomstskat rammer socialt skævt, prioriteres det at holde den i ro. I stedet sættes dækningsafgiften og grundskylden op, da disse skatter i højere grad sikrer, at det er de bredeste skuldre, der kommer til at bære de tungeste åg. 


Stop for prestigeprojekter 
Der er ikke råd til overflødige prestigeprojekter, hvis kernevelfærden skal sikres. Derfor sættes der en stopper for overflødige prestigeprojekter. Det betyder blandt andet, at en række tilskud til elitesport droppes, og at opsparingen til »Byen til Vandet« bruges på velfærd. Samlet findes der 166 millioner kroner til at styrke velfærden ved at stoppe prestigeprojekterne. 


Politikere og top-embedsmænd må spænde livremmen ind
Politikerne må vinke farvel til udlandsrejserne. Antallet af politiske udvalg sættes på slankekur, og udvalgsformændene må finde sig i en lavere løn. Det er en del af den buket af initiativer, der samlet indbringer 23 millioner kroner, der i stedet bruges på velfærd. 


Lyt til hverdagens eksperter – og spar på chefer og konsulenter
Politikerne kan spare mange penge, hvis de begynder at lytte til medarbejdere og borgere, der har fingrene i dejen, frem for dyre konsulenter. Udgifterne til eksterne konsulenter halveres, to direktørstillinger nedlægges, og antallet af kommunale mellemchefer på niveau 2 halveres. Samlet frigør initiativerne 89 millioner kroner til den nære velfærd. 


Erhvervsområdet på slankekur
På trods af tvivlsom effekt bruger Randers Byråd mange millioner kroner på erhvervsstøtte. Derfor trænger erhvervsområdet til en slankekur. Samlet indbringer slankekuren 15,6 millioner kroner, der i stedet bruges på at gøre livet bedre for børn, ældre og andre, der har brug for kommunens hjælp. 


YDERLIGERE INFO
Bjarne Overmark, Beboerlisten, 22 21 37 55, bjarne.overmark@randers.dk

Frida Valbjørn Christensen, Enhedslisten, 27 82 86 46, frida.valbjorn.christensen@randers.dk

Kasper Fuhr Christensen, Velfærdslisten, 30 34 26 92, kfc@randers.dk

Appel til budgetpartier: Skån specialskolerne

31. oktober 2019 af Kasper Fuhr

Velfærdslisten har netop sendt nedenstående appel til de partier, der er med i forliget om Randers Kommunes budget for 2020.  Hent appellen som pdf her

Appel til budgetpartier: Skån specialskolerne

Kære forligspartier (Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti) 

I har indgået et forlig om Randers Kommunes budget for 2020, som vi i Velfærdslisten ikke kan tilslutte os. Årsagen hertil er, at forliget – selv om en del nedskæringer annulleres – indeholder store forringelser af den kommunale kernevelfærd. 

Imidlertid håber vi, at I alligevel vil lytte til og tage denne henvendelse alvorligt. 

Vi så gerne alle nedskæringer, der forringer kernevelfærden, fjernet. Det er imidlertid næppe sandsynligt, at I pludselig skulle lave forliget så grundlæggende om. 

Vi skal dog tillade os at fremsætte denne appel, der burde være både realistisk og mulig. 

Vi foreslår, at I helt dropper den rammenedskæring på specialskolerne, der i forliget halveres, således den i sig selv medfører, at specialskolerne over de næste fire år får 19 millioner kroner mindre til børnene.

Det vil have store og efter vores opfattelse urimelige konsekvenser for børnene, hvis nedskæringen gennemtvinges.
Det er givet, at den direkte konsekvens af besparelserne vil være færre varme hænder. 

Det betyder, at der vil være færre voksne til at tage sig af de allersvageste børn. Dermed forringes kvaliteten af undervisningen. Styrken på specialskolerne er netop, at man kan indrette undervisningen, således nogle børn kan få enkeltmandsundervisning, mens andre kan undervises i mindre eller større grupper. Denne fleksibilitet er helt afgørende, hvis vi skal lykkes med, at eleverne bliver så dygtige som muligt. 

Ligeledes arbejdes der indgående med elevernes sociale kompetencer. Et arbejde, der er tidskrævende og i høj grad er båret af et relationsarbejde, der er individuelt tilrettelagt. Det er et vigtig stykke arbejde, der er afgørende for barnets fremtid. 

En af de store udfordringer på skoleområdet i Randers Kommune er skolevægring. Også dette er et område, hvor der skal justeres kraftigt på succeskriteriet, hvis besparelserne fastholdes. Her er også tale om en tidskrævende proces, der kræver et stærkt forældresamarbejde og et veltilrettelagt relationsarbejde. 

Sagt på en anden måde: Hvis vi ønsker elever retur til den almindelige folkeskole efter et ophold på en specialskole, er den stensikre vej til fiasko at spare på specialskolerne. 

Specialskolernes kvalitet forringes, og og det vil betyde, at der vil være flere børn, der ikke får en fair chance i livet. 

Lad os være ærlige. Folkeskolen i Randers er på nuværende tidspunkt ikke gearet til at tage imod de elever, der i øjeblikket sidder på en specialskole, ligesom den heller ikke er klar til at beholde de elever, som i fremtiden ikke vil blive visiteret videre. 

Derfor har vi et stort ønske om, at I lige trækker vejret en ekstra gang, før I sætter i værk.

Samtidig kan en fjernelse af nedskæringen på specialskolerne finansieres på en både ansvarlig og nem måde. 

Det er nemlig Velfærdslistens opfattelse, at der er i budgetforligets to sidste overslagsår, 2022 og 2023, er indarbejdet nogle urealistisk pessimistiske forudsætninger, der får kommunekassen til at styrtdykke og således skaber et kunstigt behov for nedskæringer. 

Det drejer sig om hhv. det ekstraordinære finansieringstilskud og beskæftigelsestilskuddet vedr. forsikrede ledige. 

For så vidt angår det ekstraordinære finansieringstilskud, er der på trods af, at det hvert år indgår i forhandlingerne mellem KL og regeringen om kommunernes økonomi, ikke længere nogen grund til at kalde det ekstraordinært. Kommunerne får det hvert år, og det må således anses for ordinært. Regeringen forpligtede sig i valgkampen på at tilføre midler til den kommunale velfærd. Også set i dette lys forekommer det urealistisk, at tilskuddet skulle fjernes. Herudover er det meningen, at tilskuddet skal indgå i den udligningsreform, der ifølge social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) bliver en af de næste store opgaver efter finansloven.

Beskæftigelsestilskuddet forventes også at blive en del af en kommende udligningsreform, og selv om det må anerkendes, at ringere konjunkturer vil føre til, at Randers Kommune ikke vinder så meget på beskæftigelsestilskudsordningen, må det ses som en helhed. Det er svært at forestille sig, at Randers Kommune skulle blive stillet ringere af en udligningsreform. 

Imidlertid bygger forliget på en antagelse om, at Randers Kommune skulle blive stillet væsentligt ringere af udligningsreformen. Hele 58,5 millioner kroner om året antager forligspartierne, at Randers Kommune skulle miste som følge af udligningsreformen i hvert af årene 2022 og 2023. Set over hele budgetperioden 2020-23 giver det et minus på hele 117 milioner kroner.
Det virker skørt. Især set i lyset af at Randers Kommune fører kampagne for en ny udligningsreform. For hvorfor gør man det, når man forventer, at den vil føre til et væsentligt ringere resultat? 

Sandheden er formentlig, at den pessimistiske antagelse snarere er et udtryk for et ønske om at lave en opsparing end realistiske forventninger. Og ellers bør Randers Kommune da øjeblikkeligt indstille alt arbejde for en ny udligningsreform!

Hvad denne opsparing skal gøre godt for, kan man kun gisne om. Men man kan fx forestille sig, at den skal bruges på store projekter eller et særligt generøst budget i et særligt vigtigt år.

Problemet er bare, at opsparingen finansieres af nedskæringer på den fælles velfærd. 

Velfærdslisten skal derfor opfordre forligspartierne til at droppe den ekstraordinære opsparing og bruge de 117  millioner kroner på at styrke kernevelfærden. Og vi skal som minimum appellere til, at en lille del af beløbet, nemlig 19 millioner kroner, bruges på at fjerne den dybt skadelige rammenedskæring på kommunens specialskoler. Det fortjener børnene.
Med håb om, at I – for børnenes skyld – vil lytte! 

På vegne af Velfærdslisten
Pernille Heibøll Sørensen, organisationskoordinator for Velfærdslisten, og Kasper Fuhr Christensen, medlem af Randers Byråd for Velfærdslisten

Ældre og børn bliver budgettets store tabere

23. oktober 2019 af Kasper Fuhr

Borgmester Torben Hansen (S) har sammen med SF, Dansk Folkeparti, Konservative og Radikale Venstre lavet et forlig om Randers Kommunes budget for 2020, der indebærer store nedskæringer på især børn og ældre, og det kan Velfærdslisten ikke acceptere

Plejehjemmene Kristrupcentret og Dronningborg Plejecenter lukkes, mens specialskolerne rundbarberes. Skatten stiger for kassedamen, mens erhvervslivet og de rigeste skal betale mindre. Det er blot nogle af konsekvenserne af det forlig, som Socialdemokratiet, SF, Dansk Folkeparti, Konservative og Radikale Venstre netop har lavet om Randers Kommunes budget for 2020.

[Læs videre…]

Velfærdslisten afslører byrådets nedskæringsplaner

7. oktober 2019 af Kasper Fuhr

To plejehjem skal lukkes, ældre skal kun have gjort rent hver 3. uge, og specialskolerne skal udsættes for en rundbarbering. Det kan blive til virkelighed, hvis politikerne i Randers Byråd vedtager embedsmændenes nedskæringsplan. Velfærdslisten siger klart nej til planerne om at forringe velfærden

Der skal skæres ned med hele 40,7 millioner kroner i 2020 i Randers Kommune, og i perioden 2020-23 kommer de samlede nedskæringer til at løbe op i intet mindre end 305 millioner kroner. Sådan bliver det, hvis politikerne i byrådet vælger at følge embedsmændenes nedskæringsplan, der er bestilt af et flertal i byrådet.

Det vil gå hårdt ud over kernevelfærden, især kommunens ældste borgere. I 2020 lægges der nemlig op til, at mere end halvdelen af den samlede besparelse skal findes ved forringelser på ældreområdet. Hele 21,1 millioner kroner ud af en samlet regning på 40,7 millioner kroner skal betales af Randers Kommunes ældre.

I perioden 2020-23 løber embedsmændenes forslag til forringelser på ældreområdet op i 135 millioner kroner.

Men det er ikke kun kommunens ældre, der befinder sig i skudlinjen. Også skolebørn med særlige behov rammes særligt hårdt, hvis politikerne vedtager embedsmandsforslaget. Specialskoleområdet står nemlig til at blive udsat for en rundbarbering på hele 38 millioner kroner i perioden 2020-23.

Det var imidlertid embedsværkets og byrådsflertallets plan, at nedskæringsplanerne skulle holdes hemmeligt for offentligheden indtil onsdag den 9. oktober 2019. Men nu afslører Velfærdslisten planerne og lægger dem frem, så alle kan se dem.

– Vi vil ikke være med til den slags mørklægning og hemmelighedskræmmeri. Derfor ligger vi nu byrådsflertallets planer frem, så alle kan se dem. Der er kun lagt op til en meget kort høring. Derfor er det vigtigt, at de, der står for skud, hurtigt kommer på banen og protesterer. Ellers er der stor risiko for, at forringelserne bliver til virkelighed, siger Kasper Fuhr Christensen, medlem af Randers Byråd for Velfærdslisten, og fortsætter:

– Velfærden i Randers Kommune skal styrkes – ikke udsættes for flere nedskæringer og forringelser. Vi vil ikke være med til at gøre hverdagen ringere for børn, skoler, ældre, mennesker med handicap, psykisk sårbare, udsatte, syge eller andre, der har brug for hjælp og støtte. Derfor siger vi klart nej til nedskæringerne.

Han understreger, at det fremlagte budgetmateriale ikke indeholder nogen personfølsomme oplysninger eller andet omfattet af tavshedspligt, og at det derfor ikke skal behandles som fortroligt.

Nedskæringer på ældre og børn med særlige behov

Embedsmændenes forslag til nedskæringer på ældre er blandt andet lukning af to plejehjem og permanent nedlæggelse af 18 aflastningspladser og mere end 150 ældreboliger med fast personale. Herudover lægges der også op til en rundbarbering af den ellers succesfulde klippekortsordning, der foreslås mere end halveret.

Regnedrengene foreslår også, at der gennemføres en væsentlig forringelse af rengøringshjælpen, så ældre og andre, der får hjælp til rengøringen, kun skal have gjort rent hver 3. uge frem for hver 2. uge.

– De ældre, der nu står for skud, har slidt og slæbt hele livet. De har skabt det Danmark og den velfærd, vi nyder godt af i dag. Men hvad er takken? At de udsættes for nedskæringer og forringelser. Det er uretfærdigt, siger Kasper Fuhr Christensen.

Han fortsætter:

– Medarbejderne på ældreområdet knokler. Den eneste grund til, at ældreområdet ikke allerede er brudt sammen, er, at medarbejderne knokler langt mere, end de får løn for. Det er ikke fair at kræve, at de skal løbe endnu stærkere. Der er brug for, at alle gode kræfter står sammen og kræver værdige forhold for kommunens ældre.

Det er ikke kun kommunens ældre, der rammes særligt hårdt af nedskæringsplanerne. Også skolebørn med særlige behov er i skudlinjen.

– Skolebørn med særlige behov er i forvejen blevet udsat for store forringelser. Det, der nu lægges op til, er en rundbarbering af specialområdet. Det kan man ikke være bekendt, siger Kasper Fuhr Christensen.

Socialdemokratisk løftebrud

Velfærdslisten har imidlertid svært ved at få forstå, hvordan det socialdemokratiske valgprogram kan spille sammen med det nedskæringsprogram, som den socialdemokratiske borgmester Torben Hansens embedsmænd nu er kommet med.

– I valgkampen lovede Torben Hansen at skabe bedre velfærd gennem højere skatter. Nu lægges der imidlertid op til yderligere nedskæringer, mens der spildes en masse millioner kroner på overflødige prestigeprojekter som fx Byen til Vandet og Hal 4. Hvis nedskæringsplanerne bliver grundlaget for budgettet for 2020, vil det være et klokkeklart løftebrud fra Torben Hansen og Socialdemokratiets side, siger Kasper Fuhr Christensen og fortsætter:

– Hvis Socialdemokratiet vil gennemføre de mange gode ting, de gik til valg på, hjælper vi dem gerne. Hvis Socialdemokratiet vil, er der et stort flertal for at styrke velfærden frem for at forringe den. Desværre har Torben Hansen og Socialdemokratiet indtil nu valgt nedskæringer med højrefløjen frem for velfærden. Men hvis de vil skifte kurs og gå velfærdens vej, er vi klar til at hjælpe dem.

Yderligere info: Kasper Fuhr Christensen, 30342692, kfc@randers.dk

Nedskæringsplanerne kan ses her

Hele budgetmaterialet kan hentes her

FAKTA

Så store nedskæringer lægges der op til:

Ældre 

2020: 21,1 mio. kr.

2020-23: 135 mio. kr.

Social

2020: -2,9 mio. kr.

2020-23: -26,2 mio. kr.

Skole og uddannelse

2020: -14,4 mio. kr.

2020-23: -81,1 mio. kr.

Børnehaver og vuggestuer

2020: -0,2 mio. kr.

2020-23: -22 mio. kr.

Sundhed

2020: -0,6 mio. kr.

2020-23: -5,6 mio. kr

  • 1
  • 2
  • Næste side »
  • www.velfaerdslisten.dk
  • jornbjerre@icloud.com

Copyright © 2025 · Velfærdslisten

Copyright © 2025 · Velfærdslisten på Genesis Framework · WordPress · Log ind