Velfærdslisten har bedt borgmesteren om at svare på disse spørgsmål på byrådsmødet mandag den 27. marts 2017:
Velfærdslisten finder, det er vigtigt, at børns rettigheder respekteres og sikres. Velfærdslisten beder derfor borgmesteren om at svare på disse spørgsmål:
Spørgsmål 1
Hvilken retskildemæssig værdi finder borgmesteren, at børnekonventionen har for Randers Kommune?
Spørgsmål 2
Hvordan sikrer Randers Kommune, at børns rettigheder fastsat i blandt andet børnekonventionen overholdes?
Spørgsmål 3
Hvad gør Randers Kommune konkret på de områder, hvor der træffes mange beslutninger og afgørelser, der vedrører børn?
Spørgsmål 4
En case: Randers Kommune træffer en afgørelse vedr. et barn på 10 år. Barnet skulle have været hørt i henhold til Børnekonventionens artikel 12, og det ikke kan udelukkes, at Randers Kommune var kommet frem til et andet resultat, hvis barnet havde været hørt. Hvis alt andet er lige, mener borgmesteren så, at afgørelsen er gyldig eller ugyldig?
Spørgsmål 5
Det kan være svært for den enkelte medarbejder at holde styr på, hvilke internationale konventioner Danmark har tilsluttet sig, og hvilken værdi de har som retskilde for den enkelte medarbejders arbejde. Hvordan sikrer Randers Kommune, at alle medarbejdere, der har med områder omfattet af børnekonventionen at gøre, kender indholdet og betydningen af børnekonventionen?
Spørgsmål 6
Artikel 12 i børnekonventionen lyder:
Artikel 12
1. Deltagerstaterne skal sikre et barn, der er i stand til at udforme sine egne synspunkter, retten til frit at udtrykke disse synspunkter i alle forhold, der vedrører barnet; barnets synspunkter skal tillægges passende vægt i overensstemmelse med dets alder og modenhed.
2. Med henblik herpå skal barnet især gives mulighed for at udtale sig i enhver behandling ved dømmende myndighed eller forvaltningsmyndighed af sager, der vedrører barnet, enten direkte eller gennem en repræsentant eller et passende organ i overensstemmelse med de i national ret foreskrevne fremgangsmåder.
Finder borgmesteren, at artikel 12 giver ethvert barn, der er i stand til at udforme sine egne synspunkter, ret til at blive hørt om en foranstaltning ydet efter servicelovens regler om hjælp og støtte til udsatte børn og unge?
Spørgsmål 7
Hvordan sikrer borgmesteren og direktionen konkret, at Randers Kommune sikrer barnets ret til at blive hørt og taget alvorligt i alle sager, der vedrører udsatte børn og unge?
Spørgsmål 8
Hvordan sikrer borgmesteren og direktionen konkret, at Randers Kommune på skoleområdet sikrer barnets ret til at blive hørt og taget alvorligt?
Spørgsmål 9
Finder borgmesteren, at Randers Kommune gør det godt i forhold til at sikre børns rettigheder?